Triggerpoint behandelingen

Trigger points massages voor recreatieve, actieve en vooral topsporters als gevorderde sportmassage techniek

Behandelingen van Trigger Points

Wat is triggerpoint therapie?

Triggerpoint therapie is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) te behandelen. Dit zijn kleine verkrampingen in spieren die we kunnen waarnemen als kleine pijnlijke verhardingen. Deze verhardingen ofwel spierknopen zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Deze spierknopen kunnen goed behandeld worden middels triggerpoint therapie (met onder andere dry needling behandeling).

Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van onze spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Hierbij kunnen we denken aan een ongeluk, overbelasting, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat zich kan uiten in triggerpoints binnen de spier. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn bilklachten met uitstraling naar onze benen, (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders.

Waaruit bestaat de behandeling van triggerpoints?

Men kan triggerpoints op verschillende manieren bestrijden. Ik kan als massagetherapeut, gespecialiseerd in relaxmassages, gevorderde sportmassages, trigger point massages en dry needling behandelingen, gebruik maken van onderstaande therapievormen of combinaties ervan.

Algemeen triggerpoints

Manuele druktechnieken: Deze therapie houdt in dat men door middel van manuele druktechnieken de triggerpoint (spierknoop) verplaatst in de spiervezel. Het triggerpoint heeft bloedvaten dichtgedrukt waardoor er weinig doorbloeding is in dit gedeelte van de spiervezel. Afvalstoffen blijven op deze plek zitten. Dit is een slechte omgeving voor de triggerpoint om te herstellen. Door de triggerpoint wat te verplaatsen in de spiervezel komt deze in een beter doorbloed gedeelte waardoor het triggerpoint zal oplossen.

Dry needling behandeling: Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van acupunctuurnaalden in de triggerpoint. Er wordt hierbij geen vloeistof ingebracht (‘dry’ needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd.

Trigger Point Massage: In een triggerpoint bevindt zich een ophoping van afvalstoffen. Wanneer deze afvalstoffen verdwijnen, kan het triggerpoint herstellen. Door massage kan men de doorbloeding van spieren verbeteren waardoor afvalstoffen beter en sneller afgevoerd worden.

Rekken: Door het rekken van de spier waarin het triggerpoint zich bevindt, kan men het triggerpoint iets verplaatsen in de spiervezel, waardoor deze in een beter doorbloed milieu komt en zo zijn afvalstoffen kan lozen. Het herstel wordt zo ingezet. Koelen en rekken (spray-and-stretch techniek): Men kan ook rekken in combinatie met koelen. Er wordt eerst een koude spray op de spier met de triggerpoint gespoten en daarna wordt deze op rek gebracht. Op deze manier worden triggerpoints gedeactiveerd.

Houdingstherapie: Een optimale lichaamshouding verkleint de kans op triggerpoints. De fysiotherapeut kan u adviseren en oefeningen geven om een juiste lichaamshouding te handhaven gedurende de dag, tijdens werk en tijdens sport.

Effect van triggerpointtherapie

De behandeling van triggerpoints heeft invloed op het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is verantwoordelijk voor automatische en vegetatieve functies, zoals zweten en rillen. Patiënten die triggerpointtherapie ondergaan, kunnen dus dit type reacties ervaren, maar dit hoeft niet zo te zijn. Met name bij manuele druktechnieken, dry needling en massage kan men een stug gevoel overhouden na de behandeling. Deze neemt in de twee dagen na de behandeling langzaam af en men ervaart daarna juist verlichting van pijn en toename van beweeglijkheid.

Duur van behandeling

Bij manuele druktechnieken en dry needling ervaart men in de meeste gevallen direct pijnverlichting. Afhankelijk van de duur van uw klachten kan ik inschatten hoe lang uw totale herstel zal duren. Naast de duur van de aanwezigheid van de triggerpoints heeft ook het type spier waarin de triggerpoint zich bevindt invloed op de duur van de behandeling.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en triggerpointtherapie?

Triggerpointtherapie heeft op sommige vlakken overeenkomsten met acupunctuur, maar er zijn ook verschillen tussen deze twee vormen van therapie. Acupunctuurpunten zijn concentraties van energie die zich ontwikkelen langs elektromagnetische lijnen in het lichaam. Door een acupunctuurnaald in te brengen op deze punten kan men de energiestroming beïnvloeden. Triggerpoints zijn spierknopen en liggen dus in een spier. Deze spierknopen kan men ook door middel van een acupunctuurnaald behandelen door de naald in de triggerpoint te brengen en de triggerpoint zo te deactiveren. Bij acupunctuur beïnvloedt men dus de energiestroming en bij triggerpointtherapie het spierweefsel. Toch kunnen deze acupunctuurpunten en triggerpoints soms op dezelfde plek zitten beweren sommige onderzoekers. Dit komt doordat triggerpoints zich langs de energielijnen kunnen vestigen.

Peter, gediplomeerd professioneel triggerpoint theratpeut

Tel: 0479 920 407