Dry Needling behandelingen

Dry Needling behandelingen op hoog niveau voor triggerpoints los te werken en allerlei andere toepassingen

Dry needling voor allerlei soorten behandelingen

De eerste referentie voor het gebruik van metalen naalden voor acupunctuur vinden we in oude Chinese geschriften die dateren uit ongeveer 104-32 voor Chr. Nu is de acupunctuur ook in het westen doorgedrongen als effectieve behandelwijze voor uiteenlopende klachten en voor het voorkomen van gezondheidsklachten.

Bij dry needling worden naalden in het lichaam gezet met behulp van een buisje. Hiermee kan je doelgericht subcutaan of intramusculair leren prikken. Het prikken dient pijnloos te zijn. Als je met een buisje prikt heb je direct de juiste diepte. Via de naalden leer je de levensenergie Qi aanvoelen en je gaat hiermee inwerken op de doorstroming van Qi door de meridiaanbanen.

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek van behandelen, waarbij een zeer dunne naald door de huid en spier wordt gestoken. De Dry Neelding techniek is uitermate  effectief voor behandeling van myofasciale pijnen en triggerpoints, maar nog tal van andere toepassingen die we hieronder op deze pagina voor jou graag opsommen.  Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en is dus niet hetzelfde als acupunctuur.”Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Er wordt alleen geprikt in spierverkleveingen, spierknopen en ook triggerpoints genoemd. De werking van deze dry neelding techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn verklevingen in de spier die verhard zijn en die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan allerlei problemen veroorzaken waaronder bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten. Maar ook hoofdpijnen, migraine en andere klachten. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels ook in rusttoestand verkrampt reageren en dus samengetrokken zijn en uitstralingen geven in het omliggende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Er ontstaat door de triggerpoints een lokale verdikking en deze geeft een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich gaan ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Oorzaken van triggerpoints!

 • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen. Vooral bij sporters het geval in alle sporttakken
 • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden. Dat kan door lange autorit of lang zitten in een vliegtuig.
 • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn.
 • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning. Bijvoorbeeld door het zwaar tillen, sporten, maar ook gewoon veel werken in de tuin of een zwaar beroep.
 • Overbelasting van spieren dooR een continu verkeerde houding aan te nemen. Zithouding maar ik werkhouding en dergelijke
 • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan
 • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen.

Wat voel je tijdens een dry needling behandeling?

We werken uiteraard met steriele naaldjes die speciaal ontwikkeld zijn voor dry needling behandelingen. Deze naalden zijn flinterdun en ongeveer zo dik als een hoofdhaar. Het zijn dezelfde naalden die bij acupunctuur worden gebruikt.

Het eerste wat gedaan wordt door  mij als ‘Dry Needling Therapeut’ is het palperen of met namen aftasten van de spieren om verklevingen en verhardingen en dus triggerpoints te lokaliseren. Daarna zal ik met een dry needling naald, door de huid prikken tot in de spier waar de triggerpoint zich bevindt.  Hier voel je haast niets van .  Ik breng dan nadien de naald dieper in de spier om de triggerpoint volledig te bereiken. Dit is tevens niet pijnlijk. Vervolgens zal ik de naald op en neer bewegen in verschillende richtingen in de triggerpoint totdat ik een “Local Twitch Response” verkrijg van de spier. Een twitch is een bio-mechanische reactie die de spier gaat geven en dit voelt effectief aan als een elektrisch schokje. Ik beweeg de naald dan verder op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Ik beweeg de naald op en neer totdat ik drie keer een ‘local twitch response’ van de spier heb gekregen. Dat voel ik zelf aan de naald aan  of door de reactie van de patient die de elektrische schok voelt en dit ook zal aangeven dat hij/zij een twitch heeft gevoeld. Ik spreek dat ook duidelijk af met de patient en licht op voorhand in hoe het aanvoelt en dat men dit dan ook even aangeeft, dat een twitch bekomen is.

Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Er kan ook een uitstralend effect bekomen worden die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Dry needling is met andere woorden geen pijnvrije behandelmethode. Ik zal met de naald blijven op en neer behandelen, totdat ik drie keer een twitch heb bekomen. Daarna zal ik de naald nog een minuut laten steken. Vervolgens verwijder ik de naald.  Een ander fenomeen dat soms kan optreden tijdens de dry needling behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt opeens een beetje zweterig of krijgt een rillerig e wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is een goed teken en beduidt op een effectieve goede werking van de behandeling en is van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.

Ik kan meerdere triggerpoints behandelen op ongeveer dezelfde plaats, want vaak komt het voor, dat triggerpoints zich gaan verzamelen op een plek. Dat noemt men dan triggerpoints satelieten. Een groep van triggerpoints die zich bij elkaar hebben opgestapeld. Ik behandel eerst de grootste van de groep en kijk kan verder na welke ik nog kan behandelen.

Na het behandelen met de dry needling naalden, zal ik de plaats lokaal masseren met fricties, rolfinger en gewone massage, om de verkleving en de verharde punten, die door de dry needling behandeling al heel wat afgenomen zullen zijn, nog verder te behandelen. Het is perfect mogelijk dat een triggerpoint van de eerste dry needling behandeling reeds verdwenen is of zo goed als. Zeer hardnekkige triggerpoints, zal ik meer moeten behandelen en dat kan na drie dagen reeds.  Raar of zelden zal ik tot drie keer toe een behandeling moeten uitvoeren om een triggerpoint te laten verdwijnen.

Ik behandel ook  triggerpoints in pezen, waarmee de spieren aan het bot zijn aangehecht. Ook daar kunnen verhardingen voorkomen, denk maar aan tennis- en golfellebogen en in de achillespees, pezen in de pols en andere locaties.

Ook distorsie of verstuikingen van gewrichten behandel ik met dry needling. Ik zal de spier of spiergroep die verbonden is via de pezen met het respectievelijke gewricht behandelen en bewerk de meridiaanbanen die er lokaal zijn en zal de energie weer laten vloeien, bloeddoorstroming stimuleren waardoor de verstuiking sneller zal genezen en verholpen worden. Meridiaanbanen is het stroomsysteem in ons lichaam van energie en bloed. In de TCM – of Traditional Chinese Medicine staat Qi voor energie en Xua voor bloed. 75% van de triggerpoints, liggen op de meridiaanbanen en 25% ontstaan door trauma met IPF – Interne pathogene factoren of EPF – Externe pathogene factoren, waaronder bijvoorbeeld val op schouder.

In de Traditional Chinese Medicine spreekt men van zeven verschillende soorten pijnen. Deze kunnen allen met dry needling worden behandeld.

En wordt ingedeeld in drie groepen, met name:

 1. Exces of volte – Bijvoorbeeld een stijve nek door in een koude wind te staan
 2. Stagnatie of blokkade = geeft altijd pijn en hierop werken we met dry needling het meeste
 3. Deficiëntie = leegte = pijn die vermindert bij het erop drukken.

De zeven verschillende soorten pijnen worden in gedeeld in:

 1. Stekende pijn = een gefixeerde pijn die duidelijk aan te geven is waar deze zich bevindt.
 2. Doffe pijn = pijn die op de achtergrond aanwezig is en is Qi stagnatie of energiestagnatie
 3. Pijn die zich verplaatst. Hier is Qi en bloed bij betrokken
 4. Pijn die branderig is. Hitte, ontstekingspijnen
 5. Pijn die verergert bij het erop drukken = exces
 6. Pijn die vermindert bij het erop drukken = defitientie
 7. Pijn die krampachtig is = is vaak pijn die door koude veroorzaakt wordt. Bijvoorbeeld met blote voeten om een te koude ondergrond wandelen.

Waar moet je op letten?

Er kunnen bij dry needling soms kleine bloedinkjes optreden. Dit is op zich ongevaarlijk omdat het gaatje zo klein is dat het bloed vrijwel direct weer stolt. Als u bloedverdunners gebruikt is het wel belangrijk dat u dit aan uw dry needling therapeut vermeldt, omwille een mogelijk vertraagde stolling van het bloed.

Basistechnieken van dry needling.

 1. TI FA = naald wordt geplaatst in door de huid in de spier en wordt langzaam omhoog getrokken. Het geeft meer stuwing van de energie in de meridiaanbanen. Het versterkt dus de Qi-stroom in de meridiaanbaan.
 2. CHA FA = naald word traag naar beneden en heel snel weer naar boven of eruit gehaald. Hiermee rem je de Qi-stroom af in de meridiaanbaan.
 3. NIAN FA = naald wordt gedraaid om het acupunctuurpunt te versterken of te verzakken. Draaien naar rechts is versterken of tonifiëren genoemd. Draaien naar links is verzwakken of sederen genoemd.

Er zijn zeven meesterpunten die extra geprikt kunnen worden bij een dry needling behandeling

De zeven meesterpunten worden soms bij geprikt bij een dry needling behandeling om de pijn in het algemeen te verzachten op de plaatsen waar het nodig is. Ik som voor jullie de zeven meesterpunten op. De meest toegepaste zijn Lever 3 meesterpunt voor pijn in onderlichaam en Did 4 of Dikke Darm 47 meesterpunt, voor pijn in bovenlichaam.

 1. Gb 20 of galblaas 20 = wiplash behandeling, hoofdpijn en stijve nek
 2. Gb 21 of galblaas 21 = schouderproblematiek, spijsverteringsproblemen
 3. Bl 23 of blinde darm 23 = alle lage rugklachten
 4. Did 4 of dikke darm 4 = pijn algemeen in bovenlichaam
 5. Mg 36 of maag 36 = knie-, enkelklachten, hielspoor en beenvliesontsteking
 6. Le3 of lever 3 = prikken in voet en voor algemene pijnen in het onderlichaam

Gewoon ter info, geef ik graag nog de 12 hoofdmeridiaanbanen mee:

 1. Long en darm
 2. Maag en milt
 3. hart en dunne darm
 4. Blaas en nieren
 5. pericard (hartzakje) en sonjiao
 6. Galblaas en lever

Wat voel je na een dry needling behandeling?

Na de behandeling kan een spier flink gevoelig, stijf of beurs aanvoelen of een blauwe plek vertonen.  Dit komt in de eerste uren het meest, daar het behandelen van een gespannen spier pijnlijk kan zijn. Na een nacht rust voelt het al een stuk beter aan. De napijn neemt geleidelijk af en kan maximum een tot vijf dagen duren. Vervolgens zal een merkbare verbetering optreden. De lokale pijnen zullen verminderen of verdwijnen en ook de uitstralende pijnklachten nemen aanzienlijk af. De beweeglijkheid zal toenemen daar de spier veel ontspannender is. Daar de energie en de bloeddoorstroming is verbeterd, zal er ook een verbetering optreden van meer kracht, coördinatie. Andere positieve effecten die regelmatig voorkomen en vernoemd worden door behandelde patiënten is een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Duur van de dry needling behandelingen

Dry Needling behandelingen worden niet apart gegeven en zijn geïntegreerd in een sportmassage + bovendien afsluitend met een kleine relaxmassage, om de toxines, afvalstoffen te verwijderen naar de lymfeklieren. Hierdoor zal de triggerpoint zich ook minder snel op dezelfde plaats manifesteren.

Prijzen van behandelingen.

Behandelingen van 30 minuten en minder zijn niet mogelijk voor dry needling, daar het prikken van de naalden en het manipuleren ervan, in combinatie moet geschieden met sport- & relaxmassage en hier minstens 45 minuten tot een uur voor nodig zijn om de behandeling effectief en professioneel uit te voeren.

Er is ook eerst tijd nodig voor het palperen of met andere woorden aanvoelen door het drukken met de vingers, waar de probleemzones zijn en de triggerpoints zich bevinden, alvorens ik efficiënt aan de slag kan gaan me de dry needling behandeling. Ook dat neemt zijn tijd en in samenspraak met de patiënt, zullen we dan beslissen welke zones we eerst zullen behandelen.

Prijs Dry Needling behandelingen:

 • Dry needling behandeling in combinatie met massage:  60 minuten: 65 euro
 • Dry needling behandeling in combinatie met massage:  90 minuten: 85 euro

 

Enkele voorbeelden van behandelingen in mijn dry needling praktijk te Brussel met klanten over heel België:

klik op de respectievelijke link hieronder: 

 

Sportmasseur massagetherapeut
Peter, professioneel en gediplomeerd masseur voor sportmassages en relaxmassages, dry needling behandelingen en triggerpoints behandelingen.