Dry Needling behandelingen, Dry Needling kliniek, Massage Kliniek Brussel

Dry Needling behandelingen in Brussel voor klanten over heel België

Dry Needling behandelingen als extra waarde bij een sportmassage voor sporters of mensen met spierpijnen

Dry Needling behandelingen op hoog niveau voor trigger points los te werken

Dry needling, wordt soms ook Intramuscular stimulation “IMS” genoemd, is een behandelwijze waarbij met een speld in verdikkingen van een spier wordt geprikt. De behandeling wordt bijvoorbeeld en onder andere toegepast voor de behandeling van een myofasciaal pijnsyndroom, stijfheid en pijn in de spieren. De methode is ontwikkeld in de jaren zeventig van de 20ste eeuw door de Canadese arts C. Chan Gunn.

Een persoon met myofasciale pijn heeft last van stijfheid en vaak acute of zelfs chronische spierpijnen. Maar het kan ook voorkomen bij sporters die zeer intensief sporten of bij mensen met een continu verkeerde houding.

Wanneer de spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen, deze noemen we dan weer triggerpoints. Deze problemen in de spieren kunnen door een gediplimeerde dry needling therapeut verholpen worden. Bij het aandrukken van een triggerpoint wekt het meestal dezelfde pijn op waar de persoon last kan van hebben. Dry needling zal deze pijnpunten gelijk verlichten na een behandeling. Vaak zijn meerdere behandelingen op korte tijd gepland, nodig om tot een volledige oplossing te komen.

De werkwijze die ten grondslag ligt aan deze vorm van spierpijnbehandeling, komt neer op het herstellen van de supersensitiviteit. De zenuw functioneert niet goed en uiteindelijk ontstaat er pijn in het overeenkomstige neurogene segment of de plaats waar de pijn zich zal manifesteren. Het gevolg van de zenuwdisfunctie is dat bepaalde organen en ook spieren die afhankelijk zijn en gestuurd worden door die bepaalde zenuw, verhoogd gevoelig worden. Dat geldt met name ook voor de chemische prikkels.

Als men niet laat behandelen, zullen deze pijnen vergroten of is er een grote kans dat het overgaat tot chronische pijn. Dit komt neer op: als een zenuw niet goed  blijft functioneren, wordt de spier geleidelijk meer een meer “supersensitief”. Deze spier zal vervolgens altijd versterkt reageren op allerlei prikkel. De meest gekende prikkels zijn rekbewegingen, koude- en warmteprikkels en drukuitoefening. Een bij lichamelijk onderzoek waarneembare uiting van supersensitiviteit in de spier, is het ontwikkelen van strengen en verharde pijnlijke punten, ook wel spierknopen  of triggerpoints genoemd. Andere termen die wel eens gebruikt worden voor spierknopen zijn: trigger points, tender points, myofascial trigger points.

 

Volgens het dry needling-principe gaat een dry needling therapeut op zoek naar de volgende stoornissen:

  • Spieren hebben meerdere pijnlijke spierknopen of strengen (myofasciale triggerpoints);
  • Andere spieren in hetzelfde segment hebben ook strengen of spierknopen;
  • corresponderende spieren aan de andere kant van het lichaam hebben ook strengen en spierknopen;
  • huidgebieden die corresponderen met deze spiersegmenten laten functieverstoringen zien zoals gelokaliseerd (dermatomaal) haarverlies, matige vochthuishouding, versterkte reactie op koudeprikkels (bijvoorbeeld snellere kippenvelreactie en snellere blauwige verkleuring). Soms is voelbaar dat een betreffend huidgebied kouder is;
  • Diepliggende, tot hetzelfde segment behorende spieren van de wervelkolom zelf zijn verkort, verhard en pijnlijk

Een Dry Needling Therapeut zal tijden het onderzoek vooraf en tijdens de behandeling naar signalen van neuropathie kijken. Tijdens de behandeling wordt gebruikgemaakt van dunne naalden. Deze naalden worden gebruikt en in de spier gestoken,  om een zogenaamde “release” of “verlossing” van de spier te verkrijgen. De spier wordt geprikkeld door deze dunne naald. In eerste instantie gaat de spier reflexmatig reageren met een verkramping. Deze reactie wordt wordt een “Local twitch respons” genoemd. Die wordt zeer duidelijk door de behandelende persoon waargenomen.

De doelstelling hiervan is dat de spier naderhand loslaat en ontspant.  Dit kan door de behandelende persoon gelijk ook gevoeld worden aan een soort ‘losheid’ gevoel, maar het kan ook mogelijk zijn dat men dit pas later gaat ondervinden. Een verhoogde ontspanning in de spier zal resulteren tot een betere doorbloeding en hierdoor kan een herstel gaan optreden. Ook de beweeglijkheid van aanpalende gewrichten kan verbeteren. Het uiteindelijke doel van Dry needling is dat de “neuropathie” en neuropathie is het niet goed functioneren van een of meer zenuwen., zich geleidelijk gaat herstellen.  De pijnen zullen afnemen en de spierfunctie en nabijgelegen gewrichtsfuncties zullen ook verbeteren.

Dry needling is geen acupunctuur en heeft in tegenstelling tot acupunctuur geen energetisch kader en er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprikpunten te bepalen. Zie ook de uitleg van de verschillen in de nieuwsblog “Specialist in tiggerpoints en massagebehandelingen”

Effectiviteit

In een recente studie uit 2017 werd een overzicht gemaakt van alle informatie en data uit meerdere onderzoeken en controles die liepen tussen 2000 en 2015. Uit deze publicatie blijkt zeer duidelijk, dat er een bewezen effect is op korte termijn voor pijnbestrijding en beweging en levenskwaliteit.  Er een degelijk sluitend bewijs is voor een verbeterde slaapcomfort en vervanging van medicatie voor pijnbestrijding werd er echter nog niet gevonden. Zoals alle nieuwe technieken, is er duidelijk nog veel onderzoek nodig. De wetenschap staat altijd argwanend ten opzicht van deze nieuwe methode. Dat was ook het geval met het masseren en behandelen van triggerpoints. Uiteindelijk is het aan de persoon zelf om te voelen of het daadwerkelijk een verbetering oplevert en dan is alle wetenschappelijk getouwtrek helemaal niet belangrijk. Als je je beter voelt, voel je je beter. Punt einde verhaal.

Boek nu zeker een keer een dry neeling behandeling bij Peter, professioneel gediplomeerd dry needling therapeut en ervaar de weldadige werking van dry needling op kort en lange termijn.

Reserveren? Bel 0479/920.407 . Vanuit het buitenland +32 479 920 407

(bezet is bezig met massages, maar laat zeker een boodschap achter. Ik bel iedereen terug!)

Sportmasseur massagetherapeut
Peter, professioneel en gediplomeerd masseur voor sportmassages en relaxmassages

Een gedachte over “Dry Needling behandelingen in Brussel voor klanten over heel België”

Geef een reactie