Massages Belgie, Sportmassages, Triggerpoint behandeling

Triggerpoints behandelingen Brussel – Wat is een triggerpoint?

Permanent Perfection Massagesalon voor relaxmassages, sportmassages in combinatie met triggerpoints behandeling

Permanent Perfection Massagesalon en instituut te Brussel gespecialiseerd in triggerpoints behandelingen
Triggerpoints behandeling in combinatie met sportmassages te Brussel en voor sporters uit heel België

Wat wijn triggerpoints?

Gezien het overweldigend belang van en de mate waarin myofasciale triggerpoints voorkomen, is het een raadsel hoe ze zo lang onbekend hebben kunnen blijven. De term ‘triggerpoints’ is bij het grote publiek nog steeds vrijwel onbekend, en het woord komt in gewone woordenboeken niet voor. Medische woordenboeken en andere medische verwijzingen geven triggerpoints nu pas enige erkenning, al is het op zijn best nog niet veel meer dan hier en daar een verdwaalde paragraaf. Het goede nieuws is dat er onder pijnartsen die lid zijn van  de American Pain Society een zeer groot draagvlak bestaat voor het concept van triggerpoints.

Een triggerpoint is een hypergevoelige plek in de skeletspier die verband houdt met een zeer gevoelige voelbare verdikking in de strakke streng. Bij compressie is deze pijnlijke en kan karakteristieke afgeleide pijn; afgeleide gevoeligheid, motorische disfunctie en autonome verschijnselen oproepen. In gewone mensentaal betekent dit dat een triggerpoint een gevoelige plek is in een strakke streng spierweefsel dat pijn doet als je erop drukt. Als je erop drukt, kan het de symptomen waarvan je al last had opnieuw opwekken, en zo bevestigen dat je het juist punt hebt gevonden.

Een strakke streng; die gemakkelijker te voelen is dan een triggerpoint wordt ook wel beschreven als een stukje harde spaghetti diep in de spier. Je moet een goed ontwikkelende tastzin hebben om het harde plekje van het triggerpoint binnen die strakke streng te kunnen voelen, en niet iedereen is zo gevoelig.  Je moet niet te hard op zoek gaan  naar duidelijk te voelen knoopjes in je spieren. Je kunt ze je beter voorstellen als heel kleine individuele en niet te onderscheiden sarcomeren (de structureren in de spier die niet aanspannen) die zich  in een statische toestand van aanspanning vinden. Een duidelijk te volen nodule (een triggerpoint of knoopje) is dan vrij compact cluster van dit soort sarcomeren. In werklijkheid is dit cluster van sacromeren ietwat losje verspreid over een gebied zo groot als een dubbeltje of een twee euromunt (de laatste is zeldzamer) Zo een plek in de spier voelt wat harder aan, maar hoeft geen ‘knobbel’ te zijn. In dit geval kun je het triggerpoint zien als een triggergebied en de kenmerkende eigenschap is dan de gevoeligheid van de plek, niet dat je hem perse moet voelen als ‘knoop’

Het is handig om te weten dat triggerpoints zich vormen op bepaalde plaatsen, waar de motorische zenuw in de spier aankomt om hem te zeggen wat hij doen moet. Deze plek is niet altijd gevoelig. Het doet alleen pijn als er daadwerkelijk een triggerpoint is, en dan alleen nog als je er druk op uitoefent. Dus als je een tripperpoint massage geeft, hoef je niet je best te doen of te gaan op wat je vingers voelen, maar ga je op zoek naar die plek die pijn doet.

De voelbare strakke streng is een gespannen bundel vezels die aanvoelt als een elastiekje of een breinaald in de nabijheid van het triggerpoint. Vanuit het triggerpoint strekt hij zich in beide richtingen uit en hij kan gemakkelijk worden aangezien voor een pees. Een strakke streng kan het meest problematische deel van de klacht zijn, aangezien hij de beweeglijkheid beperkt omdat hij het vermogen van de spier om zicht te verlengen aantast.  De strakke streng is vaak gemakkelijker te voelen dan het triggerpoint.

Een triggerpoint is niet hetzelfde als een spierspasme, ook al wordt het soms als zodanig beschreven, zelfs in de medische literatuur. Een spasme is een plotselinge en heftige samentrekking van de hele spier. Een triggerpoint en de strakke streng waarin hij zit, zijn een verkramping van een klein deel binnen de spier. Triggerpoints kunnen een spierspasme op gang brengen, maar een triggerpoint en een spasme zijn twee verschillende zaken.

Pemanent Perfection Massages met triggerpoint behandelingen
Triggerpoint, strakke streng spiervezels, sacromeren

Facial of fascial?

Wanneer mensen voor het eerst horen over myfasciale triggerpoints, denken ze weleens dat het gaat over gezicht vanwege de gedeeltelijke gelijkenis met het Engelse woord ‘facial’. Triggerpoints kunnen zeker ook gezichtspijnen veroorzaken, maar myofasciale pijn kan overal in het lichaam voorkomen. Het voorvoegsel ‘myo’ in myofasciaal heeft betrekking op spieren.

‘Fasiaal’ heeft betrekking op de fascia, het bindweefsel dat spieren als een krimpfolie omvat en van elkaar scheidt. Een oppervlakkige laag fascia bedekt het hele lichaam direct onder de huid en bevat vet, zenuwen, bloedvaten en nog meer bindweefsel. De diepe fascia omvat hele spieren, spiersecties, vezels en zelfs individuele spiercellen. (De oppervlakkige fascia is goed zichtbaar op een kippenpoot, als je huid eraf hebt gehaald). De fascia kan straktrekken en verdikt raken en deel van het probleem worden.

Boek nu zeker een keer een sportmassage gecombineer met een triggerpoint behandeling bij Peter, professioneel gediplomeerd massagetherapeut en ervaar de weldadige werking van massages.

Reserveren? Bel 0479/920.407 . Vanuit het buitenland +32 479 920 407

(bezet is bezig met massages, maar laat zeker een boodschap achter. Ik bel iedereen terug!)

Sportmasseur massagetherapeut
Peter, professioneel en gediplomeerd masseur voor sportmassages en relaxmassages

Een gedachte over “Triggerpoints behandelingen Brussel – Wat is een triggerpoint?”

Geef een reactie