Massage instituut Brussel, Massagetechnieken, massagetherapeut

Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Vibraties en schudden

Permanent Perfection Massage Instituut te Brussel informeert!

Er zijn verschillende technieken die gedurende een relaxmassage worden toegepast door Peter, professioneel en gediplomeerd massagetherapeut.

De basismassagetechnieken bestaan uit: 

 1. Intermitterend drukken
 2. Effleurage
 3. Petrissage
 4. Frictioneren
 5. Tapotementen

Bij sportmassages komen daar nog twee technieken bij die ik gebruikt.

Vibreren en Schudden

Vibreren

Vibreren wordt bij sportmassage gebruikt voor het toedienen van trillingen aan de spieren. Hiermee worden trillingen loodrecht op het weefsel toegediend met lichte druk en met een hoge frequentie. Het is een moeilijke techniek, omdat het veel oefening vereist om  niet te gespannen de hoge trillingsfrequentie te verkrijgen.

Schudden

Schudden verschilt enigszins van vibreren en is het toedienen van trillingen op het weefsel, waarbij de bewegingsuitlag dwars op het vezelverloop van de spier plaatsvindt. Vandaar dat deze techniek toegepast wordt bij sportmassages en niet direct bij relaxmassages. Schudden wordt uitsluiten aan de extremiteiten toegepast. (Armen en benen)

Techniek

Schuddingen worden uitgevoerd op de extremiteitspieren, zoals benen en armen, waarbij het weefsel met de hand wordt heen en weer bewogen, dwars op het verloop van de spiervezels. De bewegingsuitslag moet zo groot mogelijk zijn. Het tempo is afhankelijk van de grootte van de bewegingsuitslag. De schuddingen kunnen in allerlei uitgangshoudingen plaatsvinden, mits de person maar goed ontspannen is. Ook de te behandelen spier moet goed ontspannen zijn. De oorsprong en de aanhechting van de spier aan een bot moeten zo dicht mogelijk bij elkaar worden gebracht. Ook voor, tijdens en na inspanning de spieren goed los maken door middel van schuddingen, wordt door vele sportmensen zelf uitgevoerd. Het is daarom ook zinvol op de sportman/vrouw dit goed aan te leren.

We onderscheiden:

 • Direct schudden
 • Indirect schudden

Direct schudden

De werkende hand wordt hierbij direct op de spier (groep) geplaatst. Het weefsel wordt dwars op het vezel verloop van de spier geschud met een aangepaste bewegingsuitslag.

 • Slingeren:  Slingeren is een schudding, waarbij de spieren tussen beide handen heen en weer wordt bewogen
 • Spierrollen of walken: Bij deze handgreep wordt de spiermassa evenals bij slingeren, nu met een grote bewegingsuitslag en met grote intensiteit, tussen beide handen heen en weer gerold. Dit spierrollen of walken wordt ook aangemerkt als een bijzondere soort kneding.

Indirect schudden

Indirect schudden is het schudden van spieren en soms ook van gewrichten, zonder dat de spier of het gewricht zelf wordt beetgepakt. De handvatting mag niet agressief zijn. Door de sporter bij de enkel te omvatten, kan onder lichte tractie het gehele been of een gedeelte daarvan indirect worden geschud. De indirecte schuddingen kunnen in alle richtingen worden uitgevoerd. Hierbij moet men oppassen dat de gewrichten niet teveel belast worden. Zo mag bij het schudden van het hele been de knie niet worden overstrekt.

Doel:

 • Algehele ontspanning
 • Ontspannen en losmaken van spieren
 • Krampbestrijding
 • Losmaken van gewrichten
 • Stimulerend effect op de spieracties (op voorwaarde dat het walken kort en stevig wordt verricht)

Boek nu zeker een keer een relax- of sportmassage bij Peter, professioneel gediplomeerd massagetherapeut en ervaar de weldadige werking van massages.

Reserveren? Bel 0479/920.407 . Vanuit het buitenland +32 479 920 407

(bezet is bezig met massages, maar laat zeker een boodschap achter. Ik bel iedereen terug!)

Permanent Perfections Massage Therapeut, massage instituut Brussel voor klanten over heel België
Massagetechnken door Peter, professioneel massagetherapeut, vibreren en schudden

 

 

2 gedachten over “Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Vibraties en schudden”

Geef een reactie