Massage instituut Brussel, Massages Belgie, Massagetechnieken

Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Fricties of frictioneren

Permanent Perfection Massage Instituut te Brussel informeert! 

Permanent Perfection Massage Instituut Brussel
Massagetechnieken Fricties of Frictioneren

Er zijn verschillende technieken die gedurende een relaxmassage worden toegepast door Peter, professioneel en gediplomeerd massagetherapeut. We overlopen graag de verschillende technieken en hun effectief weldadige functies.

De basismassagetechnieken bestaan uit: 

  1. Intermitterend drukken
  2. Effleurage
  3. Petrissage
  4. Frictioneren
  5. Tapotementen

In deze blog gaan we nummer 4 toelichten: “Fricties of Frictioneren”:

Bij Fricties wordt de huid onder voortdurende druk met een of meer vingertoppen cirkelvormig of dwars over de onderliggende weefsels bewogen. De druk moet langzaam worden opgevoerd. Het tempo moet echter altijd rustig blijven. Fricties worden vooral gebruikt op plaatsen waar de doorbloeding nauwelijks plaatsvindt: op de overgang van spier naar pees, op plaatselijke, meestal tijdelijk pijnlijke verhardingen in een spier, op pezen, op aanhechtingen en op ligamenten.

Techniek:

Afhankelijk van de plaats en het doel kunnen fricties verschillen in intensiteit, in oppervlak (een of meer vingertoppen) en in de grootte van de cirkelvormige uitslag. Zo kan  een frictie uitgevoerd worden met drie, twee of een vingertop. Verder kunnen we de vingertoppen ook vlak of loodrecht op het weefsel geplaatst worden. Fricties kunnen ook uitgevoerd worden met ondersteuning van de andere hand. Banden en kapsels van gewrichten en de aanhechtingsplaatsen van pezen kunnen over het algemeen een veel grotere druk verdagen, dan bijvoorbeeld een spier en reageren beter op het frictioneren.

Doel:

Het doel is om lokaal een betere doorbloeding te verkrijgen. Hierdoor kunnen plaatselijke verklevingen worden losgemaakt. Deze effecten kunnen zowel mechanisch als reflectoir en via het mobiliseren van weefselprikkelstoffen (chemisch-biologisch), worden verklaard. Mechanisch gezien worden vezels ten opzichte van elkaar losgemaakt. Reflectoir onstaat er een verbeterde doorbloeding. Ook wordt er door fricties histamine vrijgemaakt uit mastcellen. Histamine geeft vasodillatatie. Door prikkeling van receptoren ontstaat reflectoir ook pijnvermindering. Samenvattend kunnen we zeggen dat het doel van fricties is om plaatselijk:

  • Verklevingen los te maken
  • De doorbloeding te verbeteren
  • De stofwisseling te verbeteren
  • Pijn te verminderen.

Fysiologische uitwerking:

Frictioneren heeft voornamelijk tot doel om verklevingen los te maken. Bijvoorbeeld littekenvorming. Frictioneren voorkomt dat de opeenvolgende lagen met elkaar verkleven. bij spanningen kan frictioneren ervoor zorgen dat de verschillende lagen ten opzichte van elkaar gemakkelijker kunnen verschuiven. In het geval van vochtophopingen kan je door middel van frictioneren de vochtafvoer stimuleren.

Frictioneren is een prikkelende massagetechniek, omdat het de zenuwprikkelbaarheid verhoogt. Frictie wordt door veel mensen als erg aangenaam ervaren en is bijzonder doeltreffend bij nek-, rug- en schoudermassages. Ook voor het masseren van pijnlijke gewrichten is frictioneren een zeer geschikte massagetechniek. Frictioneren is dan ook een massagetechniek die je zeker niet mag overslaan.

Boek nu zeker een keer een relax- of sportmassage bij Peter, professioneel gediplomeerd massagetherapeut en ervaar de weldadige werking van massages.

Reserveren? Bel 0479/920.407

(bezet is bezig met massages, maar laat zeker een boodschap achter. Ik bel iedereen terug!)

Permanent Perfection Massages voor relaxmassages, sportmassages
Peter, professioneel massagetherapeut

9 gedachten over “Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Fricties of frictioneren”

Geef een reactie