Massages Belgie, massagetherapeut, Relaxmassages

Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Petrissages

Permanent Perfection Massage Instituut te Brussel informeert! 

Permanent Perfection Massage Instituut Brussel
Massagetechnieken: Petrissage

Er zijn verschillende technieken die gedurende een relaxmassage worden toegepast door Peter, professioneel en gediplomeerd massagetherapeut. We overlopen graag de verschillende technieken en hun effectief weldadige functies.

De basismassagetechnieken bestaan uit: 

 1. Intermitterend drukken
 2. Effleurage
 3. Petrissage
 4. Frictioneren
 5. Tapotementen

In deze blog gaan we nummer 3 toelichten: “Petrissages”:

Juist omschrijven wat men verstaat onder kneden is niet zo makkelijk. Het is een specifieke handgreep om spieren te beïnvloeden. Men zou kunnen zeggen dat het het ritmisch uitoefenen is van druk op de spier zonder de hand over de huid te verplaatsen.

Techniek:

Ronde spieren:

Zoals we deze vinden aan armen en benen worden volledig met de hand of handen omvat, opgetild en uitgewrongen. Platte spieren worden op de onderlaag uitgedrukt. Al naargelang de vorm van de te behandelen spier of spiergroep, kan met alle delen van de hand of handen worden gewerkt: zowel in de lengte als dwars op de vezelrichting van de spier. De vingers worden zo goed mogelijk aaneengesloten gehouden. Bij de knedingen kunnen we de volgende indeling maken.

 • Lengte-knedingen: Een arm- of beenspier kan over zijn volle lengte worden gekneed met één hand. De andere is de ondersteunende hand.
 • Tanggreep: Hierbij worden de handen aan de beide zijden geplaatst. Met twee handen wordt de spier omvattend opgepakt uit zijn onderlaag en uitgedrukt. Daarna worden de handen gelijktijdig van het lichaamsuiteinde naar het midden toe verplaatst en wordt de spier uitgedrukt.
 • Dwarse knedingen:  De twee handen worden dwars op de arm of het been geplaatst. Een hand neemt de spier tussen duim en vingers op, terwijl de andere hand een uitpersende beweging maakt. De spier wordt als het ware uitgewrongen (parallelkneding). Door met de handen tegen elkaar een half cirkelvormige beweging te maken, wordt de kneding spoelerer uitgevoerd. (halfcirckelvormige knedingen). Kleine spiertjes worden tussen duim en wijsvinger gekneed.

Platte spieren:

Platte spieren worden met half cirkelvormige bewegingen op de onderlaag uitgedrukt. De hand wordt steeds, zonder contact met de onderlaag te verliezen, in de lengt verplaatst. Het drukkende moment kan in de vezelrichting worden uitgevoerd (lengtekneding) of met de hand dwars op de vezelrichting (dwarsknedingen). Deze knedingen kunnen worden uitgevoerd met de handwortel, de pinkmuis en de duimmuis. De knedende hand mag op het drukmoment nooit verschuiven.

Criteria bij het kneden:

 • Houd de handen goed aaneengesloten vooral tijdens het rekmoment (oppakken van de spier).
 • Verplaats de hand over de huid, juist voor het uitdrukken van de spier
 • Hierna volgt het ontspanningsmoment
 • Daarna wordt de spier weer met goed aaneengesloten vingers opgepakt

Algemeen doel: 

 • Verbetering van de doorbloeding
 • Verbetering van de stofwisseling: Door de verbeterde doorbloeding in de spier, zijn de bloedvaten wijder. Dit heeft een verhoogde doorlaatbaarheid tot gevolg, waardoor stoffen beter kunnen worden uitgewisseld. Ook door een verhoogde aan- en afvoer van bloed en lymfe in de spieren, ontstaat een betere stofwisseling.
 • Stimuleren van de spieractie:  ontwatering van de spieren: Omdat afvalstoffen worden afgevoerd, verbetert de hele circulatie en ontstaat er een snellere afvoer van een eventueel teveel aan vocht.
 • Mobilisering van de spier ten opzichte van zijn omgeving
 • Beïnvloeding van de spierspanning door ontspanning (of juist activering) van de spier

Fysiologische uitwerking:

Petrissages verbeteren de doorbloeding van de spier, doordat de bloedvaten zich gaan verwijden. Er vindt lokaal een betere toevoer van voedingstoffen en een betere afvoer van afvalstoffen plaats.

Boek nu zeker een keer een relax- of sportmassage bij Peter, professioneel gediplomeerd massagetherapeut en ervaar de weldadige werking van massages.

Reserveren? Bel 0479/920.407

(bezet is bezig met massages, maar laat zeker een boodschap achter. Ik bel iedereen terug!)

Permanent Perfection Massage Instituut voor relaxmassages, sportmassages
Peter, professioneel massagetherapeut

11 gedachten over “Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Petrissages”

Geef een reactie