Massages Belgie, Massagetechnieken, Relaxmassages

Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Effleurages

Permanent Perfection Massage Instituut te Brussel informeert! 

Permanent Perfection Massage Instituut te Brussel
Massagetechnieken: Effleurages

Er zijn verschillende technieken die gedurende een relaxmassage worden toegepast door Peter, professioneel en gediplomeerd massagetherapeut. We overlopen graag de verschillende technieken en hun effectief weldadige functies.

De basismassagetechnieken bestaan uit: 

 1. Intermitterend drukken
 2. Effleurage
 3. Petrissage
 4. Frictioneren
 5. Tapotementen

In deze blog gaan we nummer 2 toelichten: “Effleurages”:

Effleurages zijn wrijvingen. Ze worden uitgevoerd door met de volle hand of de (gestrekte) vingers over de huid te wrijven in lange rustige bewegingen. Effleurage is een handgreep om de huid te beïnvloeden. Hierbij worden de handen of delen van de hand onder constante druk verplaatst over de huid.

Techniek:

We maken een onderscheid tussen strijkingen en wrijvingen. Strijkingen zijn over het algemeen intensiever en meer op het verloop van de spieren gericht. In principe kan de huid in alle richtingen worden bewerkt. In de lengte, dwars hand over hand, cirkelvormig, enz … De omtreklijnen worden zo goed mogelijk gevolgd. Met verschillende delen van de hand kunnen de druk en de intensiteit worden aangepast. er wordt steeds centripetaal (midelpuntzoekend) gewerkt, waarna de handen ontspannen over de huid worden teruggebracht. Om de huid niet te beschadigen en om de druk goed te kunnen doseren, wordt bij deze handgrepen een beetje olie gebruikt.

Doel:

 • Het verbeteren van de huidfuncties: het activeren van de huidcellen, het prikkelen van de receptoren en het beïnvloeden van de talg- en zweetkliertjes
 • Het versterken van de doorbloeding van de huid en onderhuid
 • Het bevorderen van de ontschilferende werking op de huid
 • Het activeren van mastcellen
 • Het bevorderen van stimulering
 • Het verbeteren van de ontwatering
 • Het leegstrijken van de weefselspleten, aders, lymfevaten, het indirect werken op de doorbloeding van de spieren

Fysiologische uitwerking:

Over het algemeen zorgen effleurages voor een ontspannen gevoel. In de huid zorgen effleurages voor hperaemie, oftewel een versterkte doorbloeding. Dit wordt zichtbaar door een rode verkleuring van de huid. De voedingstoevoer in de huid wordt lokaal verbeterd en de temperatuur stijgt met 5°C.  Het herstelproces van de epidermis (bovenste deel van de huid) wordt geprikkeld en atrofie wordt bestreden. Effleurages op de spieren zorgen ervoor dat de bloedvaten en de lymfevaten zich verwijden en afvalstoffen beter uit de spieren worden afgevoerd. de effleurages werken ook in op de prikkelbaarheid van de gevoelsuiteinden van het zenuwstelsel. Bij normale druk is er sprake van daling van de prikkelbaarheid, bij sterke druk een stijging van de prikkelbaarheid.

Boek nu zeker een keer een relax- of sportmassage bij Peter, professioneel gediplomeerd massagetherapeut en ervaar de weldadige werking van massages.

Reserveren? Bel 0479/920.407

(bezet is bezig met massages, maar laat zeker een boodschap achter. Ik bel iedereen terug!)

Permanent Perfection Massage instituut te Brussel voor relaxmassages, sportmassages
Peter, professioneel massagetherapeut

13 gedachten over “Permanent Perfection Massages – Massagetechnieken: Effleurages”

Geef een reactie